Macak Miso (13 god)

Nekad i sad : Banjalucka Kaldrma

 



 „Nekada je to bilo veliko šetalište, puno svijeta je ovuda prolazilo. Kaldrma se radila tako što su ljudi ručno obrađivali kamen, nije bilo u to vrijeme kupiti to gotovo. Organizovale su se radne akcije, svi su pravili ovu ulici. Danas je sve uništeno, od auta se i ne vidimo pa se slabo šta i proda. Pored ulice ima i park sa par klupa, ali je on prvenstveno služio kao stočna pijaca gdje su se najviše prodavali konji. Čak su se nekada organizovali i gradski vašari“.

Mnogi građani se slabo sjećaju same izgradnje ove ulice, ali su zabrinuti za ovo staro obilježje grada, želeći da se sačuva kaldrma ali i da se izgradi park.

 „Bilo bi dobro da ovo pretvore u spomenik, kako bi nas podsjećalo na neka stara vremena. Ali bojim se da će i to asfaltirati u svrhu parkinga“, ističe naš sagovornik.

Nadamo se da će po uzoru na mnoge gradove poput Rima, Hamburga, Novog Sada i mnogih drugih, koji čuvaju svoju kaldrmu i svoje ulice, i naša Gradska uprava imati sluha za ovaj problem i za posljednju banjalučku kaldrmu.

 - Pise Frontal.ba

https://www.frontal.ba/novost/88753/tragovima-proslosti-posljednja-banjalucka-kaldrma-foto#3


Nazalost, mozemo da vidimo sta se ustvari desilo.

Comments